Ordspråken 31 Maken – Friska ledare

1
Ordspråken 31 Maken – Friska ledare

Ordspråksboken 31:11 säger:

Hennes mans hjärta litar på henne, och han kommer inte att sakna vinning.

På vår smekmånad hyrde vi en tvåsitsig cykel. Hon ville styra först så jag tog kameran och gav pedalkraft. Det var lite roligt att försöka få balans, och jag var tvungen att vänja mig vid ett styre som inte rörde sig. (Om du aldrig har åkt på baksidan av en, föreställ dig att du sitter på en stationär cykel på gymmet men med möjligheten att krascha och flå ditt knä). Men efter en halv mil eller så var jag uppslukad av att ta bilder och trampa utan att hålla mig. Vi skrattade och pratade som … ja, som nygifta.

När vi äntligen bestämde oss för att gå tillbaka var det ett litet problem. Vi hade kommit överens om att byta vid det här laget och hon hade svårt att ge upp kontrollen. Efter bara några sekunders trampning bakifrån insåg hon att hennes styre var fastsvetsat.

Hon skrek: “Hur gjorde du det här?! Det här skrämmer mig!”

“Det är en förtroendegrej!” Jag ropade tillbaka till henne när hon ryckte i den orörliga baren.

“Det tar lite att vänja sig vid, eller hur?” sa jag självbelåtet.

“Jag vill inte vara tillbaka här tillräckligt länge för att vänja mig vid det!” skrek hon.

Vi kom tillbaka okej. Det som började som en romantisk cykeltur hade blivit ett litet intimt äventyr. Jag hade oavsiktligt imponerat över henne med min avslappnade tillit till hennes styrning. Och pojke skördade jag frukterna och fick stora poäng med min nya fru. Ingen dålig idé på din smekmånad.

Det var en liten sak men det har fungerat som en metafor för oss sedan dess. Genom åren i de större områdena av våra liv har hon visat sig mer och mer pålitlig (och jag hoppas att jag också har gjort det). Jag har verkligen haft nytta av detta. Men jag måste erkänna eftersom insatserna har stigit högre än ett flådigt knä, jag har inte alltid kunnat slappna av i min tillit så snabbt. Det här är den knepiga delen i versen – tillit från hjärtat. Det är inte långt borta vad vi läser i Ordspråksboken 3:5,

Lita på Herren av hela ditt hjärta…”

Naturligtvis är den uppenbara skillnaden att Han är perfekt och det är vi inte, men källan till tillit är fortfarande min hjärta.

Att motsätta sig mitt förtroende är till stor del min egen fråga. Min fru har verkligen en enastående meritlista vad gäller trovärdighet – bättre än min, erkänner jag villigt. Det påminner mig om de Spiderman-serieböcker jag läste religiöst som barn. Av någon anledning sågs han alltid med misstänksamhet även efter att han räddat staden om och om igen. Vad var det för fel på de människorna egentligen? Varför kunde de inte bara lita lite på honom? Var det hans pålitlighet eller deras hårda hjärtan?

Lägg dock märke till hur lång tid det hänvisas till i den sista versen. Perspektivet ser tillbaka över en livstid. Vi har alla vuxit upp i en generation när de flesta av våra önskemål eller behov tillgodoses snabbt.

Men Gud byggde fröprincipen till att lita på våra hustrur. Du känner till principen:

Med tiden kommer något stort ur något litet; med tiden kommer något ofattbart från något vanligt.

Jag vet att min fru reagerar på det förtroende jag har för henne och jag får “ingen brist på vinning” (Ords. 31:11) delen av versen. Ingen med sitt fulla sinne gör en avsiktligt dålig investering – riskabel, kanske, men dålig, aldrig. Och den investering vi gör i våra fruar, hur riskabel den än kan kännas, förtjänar den tid det kräver för att gynna oss båda.

Bli ett fan.

Skryta offentligt om din fru. Gör en stor sak om henne. Bär en knapp med hennes bild på. Offentligt erkännande berättar för alla vad du tycker – särskilt din fru. Alla behöver en fläkt; bli din frus största supporter. Och gör det inte tyst.

Det är inte bara bra för din fru och för ditt äktenskap, det är bra för dig personligen. Du hör vad du säger högt på ett sätt som är annorlunda än att bara tänka det. Verkligen. Att prata om din fru på ett positivt sätt inför andra kommer att fördjupa en god vana att behandla henne väl när du är privat.

Och inte för att vara för ytlig, men det finns en annan anledning att tala mycket om henne offentligt – bilden jag projicerar av min fru till andra blir en dubbelsidig skylt med ett porträtt av henne på framsidan och jag på ryggen. Har du någonsin känt en kille som bara finner sin frus brister lämpliga för diskussion? Medan han klagar eller gör narr av henne kan du inte låta bli att tro att den här killen måste vara en kunglig förlorare! Han kanske försöker få ett skratt eller ännu värre, sympati för sin svåra situation, men egentligen ser han bara svag och illojal ut. Att tala negativt om din fru till andra ropar att du är en dålig ledare i ditt äktenskap.

Tänk nu på det motsatta scenariot. Föreställ dig att det finns en ny kille på jobbet som inte har gjort annat än att sjunga sin frus lov under de sex månader han har varit där. Varje gång han får chansen säger han hur bra hon är, eller hur smart eller hur begåvad. När du äntligen får träffa henne blir det som att träffa en kändis! Verkligen, om du övertygar folk om att din fru är Wonder Woman, kan de verkligen låta bli att tro att du är Stålmannen?

Ordspråksboken 31 Maken erkänner sin hustrus prestationer och sänder sin beundran till världen. Ingen undrar vad han tycker – han delar fritt sin åsikt.

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply