Man! Var är du? – Friska ledare

1
Man!  Var är du?  – Friska ledare

Ännu en skolskjutning och många barns liv förlorade. Otaliga andra liv förändrades tragiskt för alltid.

Jag vill bara reflektera över en verklighet som kommer ut ur det här – inte för att hitta en dold orsak till varför detta händer, utan mer för att ge oss en utmaning. Unga killar som ofta, men inte alltid, utsätter andra för våld, hade en hemsk relation med sina fäder – eller så kände de aldrig ens sina pappor. I nyare historia går detta tillbaka till Columbine High school-skjutningen.

Men ända tillbaka i den antika visdomskällan, de bibliska berättelserna, ser vi ett mönster av trasiga far-och-son-relationer. Kanske går det till och med tillbaka till Eden. Var var Adam när Kain med våld dödade sin bror Abel? Ingen vet och historien berättar inte, men kanske är tystnaden talande.

Och så måste vi ställa frågan Gud en gång ställde till Adam: “Människa, var är du?”

Bröder, kan vi vara ärliga? Det råder en kris i vår värld av män och deras relationer av dålig kvalitet. Sociologiska studier har visat att många negativa sociala trender är relaterade till bristen på en sund man av god kvalitet i en familj – utveckla relationer, älska sin fru och sina barn och föregå med gott exempel.

Men eftersom så många män inte hade det exemplet i sin egen familj när de växte upp, tillbringar de hela livet i ett smärtsamt sökande efter mening och bekräftelse. Och eftersom det är väldigt svårt att hitta vänder de sig ofta till droger, datorspelsberoende, alkohol (ett av de största missbruken) och i slutändan våld.

Alla dessa svar från en ung man är hans sätt att försöka döva den förföljande smärtan i hans hjärta av ensamhet, ilska och bitterhet. Han tror då att hämnd genom att skada andra på något sätt kommer att hjälpa hans situation.

Återigen ser vi att sårade människor kommer att skada människor.

Så, bröder, vad sägs om att vi gör ett positivt bidrag till vår värld och går ut och bygger andra män till sanna Jesu lärjungar – i kropp och själ, i sinne och känslor, och särskilt i relationer.

Självklart börjar det med våra egna liv. Vi måste bli friska, vilket börjar med att titta i spegeln (faktiskt ta tid att titta på ditt ansikte) och genom att titta i Bibelns spegel (genom vilken du kommer att se din själ och motivation). Då behöver vi bröder som kommer bredvid oss ​​– män som vi kan bekänna våra synder för och bli utmanade av. Och då kommer de att bli bröder som vi vandrar med på livets väg.

När vi sedan ser en man som mår dåligt, kommer vi bredvid honom och hindrar honom från att skada sig själv och andra. Genom att göra det kommer vi att rädda äktenskap. Vi kommer att stoppa honom från att begå äktenskapsbrott. Vi kommer att förebilda honom och utmana honom att tala lugna, uppmuntrande och bekräftande ord till andra utan ilska eller svordomar.

Vi kommer att stoppa en man från ett av hans största problem – passivitet. Vi kommer att kalla fram honom för att bestiga livets berg som står inför honom. Men vi kommer INTE att säga åt honom att gå och göra det ensam. Vi kommer att låsa ihop armarna och klättra. Ibland bär jag din ryggsäck och ibland bär du min.

Det finns ingen perfektion här. Det finns ingen absolut “frisk man”; vi har alla våra brister. Men vi kommer att vara friska på ett sätt. Vi kommer att gå framåt mot Jesus och varandra och det slags liv som han vill att vi ska ha.

Män, vi måste sluta titta inåt och må dåligt över oss själva och muttra inombords att vi inte är som vi borde vara. Gud vet vilka vi faktiskt är! Han ser djupt in i oss och ser alla våra brister och svagheter och besvikelser, och han älskar oss fortfarande!

Så med våra hjärtan fyllda av denna kärlek låt oss se uppåt och utåt till andra män och kalla dem ut ur deras mörkers fängelse. Och ja, vi talar också om kristna män som lever hemliga och sorgliga liv i sina egna hjärtan.

Dessa bröder har inte hittat den sanna friheten i själva evangeliet som de tror på – de sitter i ett virtuellt fängelse. Sanningen är att de inte har förstått och helt uppfattat det. Men varför?

Efter många års arbete med kristna bröder kan jag säga att det är särskilt sant att upplevelsen av evangeliets kärlek kommer till oss kraftfullt när vi öppnar oss för varandra. Med andra ord, Jesus älskar oss ganska direkt genom våra bröder. Oavsett hur mycket vi säger till en man att Jesus älskar honom är det svårt för honom att uppleva den verkligheten om ingen i hans närhet ger honom den sortens kärlek. Gud visste vad han gjorde genom sin Son Jesus när han visade oss en riktig man och hur han älskade andra män i åratal. Och han älskade dem trots att “han visste vad som finns i en människa” (Joh 2:25).

Sedan, i slutet av sitt liv, sa han helt enkelt i verkligheten: “Gå och gör vad jag har gjort bland er. Liksom jag har älskat Fadern och som jag har älskat er, så gå nu och älska varandra.”

Alla människor, oavsett vilket jobb du har i världen, kan göra detta! Du kan vara en kristen bror till en, två, fem, tio eller hundratals män.

Sluta vänta på att din kyrka ska organisera detta. Sluta vänta på att din pastor ska initiera. Sluta vänta på de perfekta möjligheterna. Sluta vänta tills du i allmänhet är klar med dina karriärsträvanden och har tjänat tillräckligt med pengar för att ta hand om din framtid. Varför i hela friden skulle du göra det!!??

Vi kan inte vänta på det! Världen kan inte vänta på det! Barnen kan inte vänta på det! Studenterna på alla skolor och universitet i världen kan inte vänta på det!

Att förändra hela världen är Guds jobb. Det är Hans värld och detta är Hans verk. Så pressen ligger inte på dig. Men inbjudan och ansvaret och utmaningen är från Honom direkt till oss – “O man! vad ska du göra med ditt liv?!”

Tragedierna i denna värld kommer att fortsätta att komma. Men Herren har placerat dig i den här världen för ett syfte och det är att ge sanning, hopp och liv i världen där du lever … till de 10 personerna, till de 50 personerna. Hur mår du där?

Det finns ingen brist på onlineresurser, böcker, videor och undervisningsserier – det kan absolut inte vara din ursäkt. Du kan hitta en bra och börja använda den med några människor. Ni kan också helt enkelt läsa Bibeln tillsammans och prata och be tillsammans om hur man tillämpar den i ditt liv. Du kan träffas varje vecka med andra män som är villiga att öppna upp för dig och du för dem.

Du kan ta dem på camping, backpacka i det höga landet i dagar eller vandra i öknen eller resa tillsammans. Man kan ringa varandra på telefon under lunchrasterna. Du kan träffas klockan 06.00 varje onsdag som min bästa vän har gjort i Kalifornien med en stor grupp män i mer än 20 år.

Jesus kommer att leda dig. Det är vad det innebär att vara hans efterföljare. Så kom igen män. Kom igen, o kristna man. Börja växa och bygga liv runt omkring dig.

Ditt liv kan antingen vara ett fält av spridda stenar och tumbleweeds som blåser i vinden, eller det kan vara en trädgård med vackra träd som bär frukt med en flod som rinner genom den.

Adam, (som betyder “man”) var är du?

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply