Hur ser ett friskt team ut? – Friska ledare

2
Hur ser ett friskt team ut? – Friska ledare

Har du någonsin varit en del av ett “friskt team”?

Tänk på alla lag du har varit en del av under ditt liv: idrottslag, akademiska lag, arbetslag, ledarteam, familjer, serviceteam, studielag, reselag. Listan fortsätter.

När du tänker tillbaka, vilket var det “hälsosammaste laget” du någonsin varit en del av? Kan du formulera vad det var med laget som gjorde det så exceptionellt?

Jag har varit en del av ett par team under loppet av mitt liv som har varit otroliga. Jag har också varit med i ett antal lag som har varit en riktig kamp och inte särskilt kul.

Om jag skulle försöka peka ut vad som gjorde ett lag bättre än ett annat, handlar allt om “förtroende”. Team som engagerar sig i förtroende som en grundläggande aspekt av sin funktion, åtnjuter större framgång och större engagemang hos teammedlemmar.

Patrick Lencioni, i sin bok, De fem dysfunktionerna i ett teampratar om fem nyckelaspekter av alla lag:

 1. Resultat
 2. Ansvarighet
 3. Engagemang
 4. Konflikt
 5. En grund av tillit

Hans bok dyker djupare in i var och en av dessa kategorier, men han sammanfattar i grunden sina tankar med detta citat.

Nyckelingrediensen för att bygga förtroende är inte tid. Det är mod.

Lencioni konstaterar att när teammedlemmar har modet att bygga förtroende och göra sig själva sårbara, lägger det en grund för ett team, och det förändrar allt annat som kommer från det laget.

När jag tänker tillbaka på lagen som jag var en del av, spelade förtroende en stor roll i dem. Vi var ett team som gjorde några viktiga saker tillsammans:

 • Vi tillbringade tid tillsammans, utanför vår arbetsmiljö.
 • Vi delade våra liv: de goda, de dåliga och de tuffa. Vi var sårbara och det hjälpte oss att utveckla genuin omsorg om varandra.
 • Vi engagerade oss i konflikt. Eftersom vi hade en solid grund av förtroende var konflikter en positiv sak och det gjorde vårt team och organisation bättre eftersom vi inte var rädda för att tala sanning och till och med inte hålla med.
 • Vi hade varandras ryggar. Även om vi inte alltid var överens, var vi engagerade i varandra och vi stöttade och stod upp för varandra, särskilt när andra inte var i närheten.
 • Vi gillade varandra. Vi njöt faktiskt av tiden vi hade tillsammans och gjorde det till en prioritet.
 • Vi var inte rädda för att misslyckas och vi tog risker tillsammans. Vi visste att vi hade stöd av varandra, så detta gav oss extra självförtroende.

Här är verkligheten:

Du kan göra vilket lag du är en del av bättre! Här är fyra enkla steg:

 1. Gör laget till en prioritet. Låt dem veta att de är viktiga och att du värdesätter var och en av dem.
 2. Definiera målen och syftet med laget. Låt dem veta varför de är med i det här laget och vad du förväntar dig av dem och vad du hoppas kunna åstadkomma.
 3. Modellsårbarhet. Om du vill bygga förtroende måste du som ledare börja. Visa dem hur det går till.
 4. Investera tid i laget. Vårda relationer, på och utanför arbetsplatsen. Ju mer tid du spenderar med människor, desto djupare utvecklas förtroendet.

Nöj dig inte med att vara en del av ett team som inte fungerar till sin kapacitet. Gör ändringarna.

Om du inte är ansvarig, kontakta ledaren och erbjud dig att hjälpa.

Att vara en del av ett hälsosamt team gör stor skillnad!

Har du varit en del av ett ohälsosamt team? Vilka var de egenskaper du märkte som gjorde det ohälsosamt? Lämna dina tankar i kommentarerna.

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply