Fråga, anta inte! (Öppna och slutna system) – Friska ledare

1
Fråga, anta inte!  (Öppna och slutna system) – Friska ledare

I det tredje kapitlet (“Be om hjälp”) i min ledarskapsguide, Att möta ledarskapets kravjag skriver om idén att “fråga snarare än att anta.”

Så ofta kan vi behöva hjälp med ett arbetsprojekt men aldrig nå ut till andra – eftersom vi antar att de inte skulle ha tid eller motivation.

Detta var mitt tänkesätt när jag kämpade mig igenom personliga och familjemässiga utmaningar för ett antal år sedan. Jag behövde desperat vänner och en gemenskap men jag antog att de var för upptagna eller hade nog på tallriken redan. Jag ville inte “belasta” dem med mina egna problem.

Men jag hade fel och jag lärde mig att mina vänner ville finnas där för mig! De visste bara inte vad jag gick igenom. Jag skrev en artikel om detta för ett par år sedan Arv tidskrift. Här är ett utdrag:

Min fru utmanade mig till slut en natt genom att fråga: “Hur kommer dina vänner att känna till dina kamper och vad du behöver om du inte berättar för dem vad som händer?” Hon uppmuntrade mig att ringa mina bästa vänner och helt enkelt fråga dem om vi kunde prata en gång i månaden.

Det var svårt att lyfta luren men det ena telefonsamtalet startade en informell grupp på fyra vänner som har pratat varje månad de senaste fyra åren trots att de varit i olika kontinenter och tidszoner. Eftersom vi är så regelbundet i kontakt tar det bara några minuter att komma ikapp våra liv och vi har en säker plats att mejla när vi har en jobbig dag eller akut bönbehov.

Med den här gruppen har jag lärt mig att ta risker när jag delar med mig av mina djupaste rädslor, känslor och osäkerheter. Jag har låtit mina vänner verkligen känna mig och de har gjort detsamma för mig.

Vad jag sedan dess har lärt mig är att det finns två lägen vi hamnar i som ledare – stängda och öppna. Jag var “stängd” eller fast i min personliga och familjekamp. Jag skulle inte låta någonting eller någon komma in så allt förblev detsamma. Jag var ett “slutet system”. Men när min fru bröt igenom mitt försvar öppnade det upp mitt system och gav mig nytt liv och nya möjligheter.

Detta är ett mönster som du kanske märker runt omkring dig. Kanske är det ett stort företag som har fastnat i “gamla” sätt att tänka och inte verkar kunna föreställa sig framtiden. Kanske är det ett familje- eller äktenskapsförhållande som fortsätter att hamna i samma mönster av argument som en oändlig negativ cykel. Oavsett, slutna system tenderar att stagnera och lida i sin prestanda om det inte finns en injicering av liv från utsidan. Kanske är det en yngre ledare som kommer in i företaget med nya idéer. Kanske är det en rådgivare som en familj eller ett par söker för att hjälpa dem att bryta sig ur sina destruktiva cykler.

Dr Henry Cloud använder exemplet med termodynamikens andra lag för att förklara öppna och slutna system i Integritet. Han påpekar att enligt denna universums lag dör saker som “lämnas åt sina egna” naturligt, blir mer oorganiserade, samlar rost och så vidare. Men när ett system ansluter till en energikälla och syfte utifrån kan det bli bättre och inte sämre.

Det är därför att be om hjälp är en så kritisk färdighet i ledarskap. Det är faktiskt inte ett tecken på svaghet, utan styrka – eftersom vi inte naturligt växer eller samlar kraft på egen hand, utan med hjälp och inflytande från andra. Det är den naturliga ordningen på saker och ting … från det ögonblick vi kom in i världen som hjälplösa bebisar – helt beroende av andra för mat, värme och tak över huvudet! Nu när vi är äldre är vår utmaning att inte vara passiva utan aktivt be om hjälp så att vi kan fortsätta växa och mogna som ledare. Vi måste lära oss att be om hjälp mer som ledare. Vi måste fråga snarare än anta. Testa den här veckan!

Om du är intresserad av att lära dig mer eller få lite övning i att “be om hjälp”, se till att kolla in min ledarskapsguide Att möta ledarskapets krav. Tack för att du läser!

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply