Att leda utan agenda – Friska ledare

2
Att leda utan agenda – Friska ledare

För några år sedan, när en kyrka som jag tjänade, anställde, sökte en vän till mig jobbet.

Jag visste att jag kunde jobba med henne. Jag visste att hon skulle vara fantastisk. Jag visste att jag var tvungen att anställa henne.

Under sökandet, om kyrkans medlemmar hade kikat in på mitt kontor, kanske de hade sett mig gå fram och tillbaka. De kanske trodde att jag utövade gående meditation. Men min andning var för ytlig, mina steg för snabba och mitt uttryck för allvarligt för det.

Nej, jag tänkte på hur jag skulle övertyga en skeptisk sökkommitté att gå med på min plan.

Jag var en orolig ledare, och inte bara för att mitt autonoma nervsystem är uppringt lite över det normala. Jag trodde att det var mitt jobb att få allt att bli “rätt” – och “rätt” betydde oftast som jag ville ha saker och ting.

I det här fallet fick jag min vilja igenom. Vi anställde min vän, och hon var fantastisk.

Men jag undrar vad som gick förlorat genom att jag inte lyckades leda öppet. Jag hade talat med församlingsledarna om att “urskilja Guds vilja tillsammans”, men de kunde mycket väl ha erkänt det som en rökridå för min egen agenda. Blev min trovärdighet lidande som ett resultat? Jag kommer aldrig att veta.

Jag har nu några års erfarenhet av ledarskap. Jag har observerat andra ledare och fördjupat mig i historien om kristen andlighet. Allt detta har övertygat mig om att uppgiften för andliga ledare – i församlingar, men även i andra trosbaserade organisationer – är att skapa utrymme för samhällen att urskilja och svara på Guds Andes ledarskap. Och den urskillningen kan inte ske när ledare driver sina egna agendor.

Kristen andlighet har ett annat namn för agendor: fasthållanden. Mystiker genom tiderna – från ökenklostren till Teresa av Avila och Johannes av Korset till nyare personer som Thomas Kelly och Thomas Merton – är överens: fasthållanden förblindar oss för Guds rörelse.

Vad vi behöver, lär de oss, är avskildhet, eller vad Ignatius av Loyola kallade “likgiltighet”. Det är en inre frihet som inte är beroende av ett resultat – som vem man ska anställa i ett jobbsökande – innan en process av urskillning äger rum.

Församlingar och organisationer behöver den här typen av frihet, och det gör även deras ledare om det ska finnas något hopp om att dansa till Andens koreografi.

Det finns inget recept för att bli fri från dessa anknytningsagendor; bara Gud kan befria oss fullständigt. Men det finns steg vi kan ta för att bli mer medvetna om de agendor som driver oss. När vi känner igen dem försvagar vi deras kontroll.

Först, lägga märke till. Vi kan uppmärksamma våra tankar, känslor och handlingar. Fråga: Är jag besatt av ett problem? Kommer jag till ett möte med oro över att mitt önskade resultat inte ska godkännas? Undviker jag vissa människor och kommunicerar bara med folk som håller med mig? När vi märker den här typen av tankar, känslor och beteenden är det ett tecken på att en agenda kan vara på gång.

Nästa, sond. Efter att ha börjat misstänka intrigerna i en agenda kan vi göra vad Ronald Heifetz föreslår: gå till balkongen. Tryck på pausknappen och hitta lite utrymme för att få perspektiv på vad som händer. Prata igenom det med en pålitlig vän eller mentor. Haha ut det i en dagbok. Fråga: Varför känner och agerar jag så här? Vad är jag rädd för?

Till sist, namn. När vi börjar se vad agendan är kan vi göra den konkret genom att namnge den. Skriv ner det, berätta för en vän, eller, om vi är modiga, berätta för gruppen eller kommittén vi arbetar med: ”Jag inser att jag har varit orolig för att jag är rädd att ______ (min vän kommer inte att bli anställd, en nytt departement kommer att röstas ner etc.). Jag vill verkligen leda oss på ett sätt som öppnar oss för Gud och inte tvingar fram min egen vilja.”

Om att trycka på våra agendor skadar trovärdigheten, hur mycket mer skulle denna typ av ärlighet bygga upp förtroende och samarbete och bana väg för andra att namnge de agendor som kontrollerar dem?

Jag var nyligen ordförande för en annan sökkommitté. Återigen sökte en vän till mig, och han skulle ha varit utmärkt. Efter den första granskningen av ansökningarna blev jag bestört när jag upptäckte att han inte var i någon annan kommittémedlems topp fem. Jag började få panik.

Sedan tog jag mitt eget råd. Jag märkte vad som pågick och behövde inte sondera länge för att se vad agendan var: jag var rädd att saker och ting inte skulle bli som jag ville.

Jag tog ett djupt andetag och sa till mig själv: ”Det är inte min uppgift att få det här att slå ut höger” – det vill säga att få min vilja igenom. Jag sa detta som ett mantra hela vägen in på jobbet morgonen på ett nyckelmöte.

På mötet sa jag ärligt min åsikt när jag ledde kommittén i vad jag tror var ett öppet, kräsna samtal.

Mot slutet hade vi listat många namn på tavlan, klottrat styrkor och svagheter, haft en känsla av tillit och kollegialitet och enhälligt kommit överens om vad nästa steg skulle vara. Min vän tog sig till nästa omgång (även om vi inte anställde honom till slut).

Vem kunde tro att mystikerna visste så mycket om ledarskap?

Detta publicerades först i Faith & Leadership.

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply