Att göra bra saker är inte samma sak som att göra bra – friska ledare

0
Att göra bra saker är inte samma sak som att göra bra – friska ledare

Igår när min man kom hem runt 17.00 pratade vi i några minuter medan alla barnen lekte/bete sig som djur ute. Han kunde se tröttheten och irritationen och missnöjet i hela mitt ansikte och frågade mig om det.

Ofta, när jag vet att jag bara har en syndig attityd, kommer jag att hålla den för mig själv, med vetskapen om att jag egentligen bara behöver komma rätt med Gud.

Men igår höll jag ingenting tillbaka, och jag lutade mig över disken mot honom och berättade för honom allt det äckliga i mitt hjärta. Jag gillar inte att vara mamma idag. Jag vill inte städa efter dessa människor längre. Jag är trött på att laga mat och att de inte gillar det. Vi kan inte ens ta oss hem från skolan utan att ett slagsmål bryter ut. De lyssnar inte på mig. Jag känner mig som ett brutet rekord.

Jag jobbar hårt och det är en ond cirkel. Jag gör samma saker om och om igen. Jag vill inte fortsätta med det. Jag känner för att ge upp.

Jag vet att det är fel. Jag vet att jag behöver Guds hjälp. Men det är ärligt talat där jag är. Jag känner att jag kämpar för glädjen och har bara förlorat flera dagar i sträck.

Han hade också kommit in från en jobbig dag och delat en del av det med mig. När vi var klara slöt han ögonen och sa helt enkelt. “Jesus. Hjälp. Vi behöver verkligen din hjälp just nu. Snälla, hjälp oss.”

Det var det, men det var vad vi behövde. Att sluta vända sig inåt. Att vända blicken uppåt igen. Jag lyfter blicken upp mot kullarna och jag säger, var kommer min hjälp ifrån? Jag slutar titta ner i marken eller ner på omständigheterna och stirrar mig rakt i ansiktet. Jag ser till den som skapade himmel och jord som min hjälp.

Jag ska inte säga att jag plötsligt blev jublande och studsade från en monoton uppgift till nästa med överväldigande glädje i hjärtat. Men jag gick framåt under dagen och kom ihåg vart jag skulle rikta min blick, kom ihåg att nåden inte tillåter mig att stanna på den platsen, samlade kraft för att fortsätta göra det goda som jag har blivit kallad till.

Det fick mig att tänka på den versen i Galaterbrevet. “Låt oss inte tröttna på att göra gott. Ty i sinom tid kommer vi att skörda, om vi inte ger upp” (Gal 6:9).

Jag tror att vår tendens, särskilt i den här tusenåriga generationen – och jag antar att jag måste inkludera mig själv här … strängt taget är jag en – är att tänka på att ”göra gott” som ”att göra goda gärningar”.

Vi älskar social rättvisa i den här generationen. Vi vill vara evangeliets händer och fötter. Vi vill rädda föräldralösa barn och sälja våra ägodelar för att ge till de fattiga, och göra våra händer röriga för Jesus.

Och jag tycker att allt det där är bra. Jag tror att det är viktigt att vi inte bara är kristna till namnet. För guds skull flög jag halva jorden runt för att adoptera två av mina barn för några år sedan. Jag knackar verkligen inte på dessa viktiga saker. Jag är helt för dem.

Men jag tror inte att det är vad Paulus talar om här i detta brev till galaterna. När Paulus säger “bra” handlar den grekiska betydelsen egentligen inte om en handling, utan mer om en egenskap eller en dygd. Det betyder “utmärkt”, eller “vackert”, eller “berömvärt” eller “dyrt”.

Saken är den att vi skulle kunna göra massor av tekniskt “bra” saker utan att peka på Kristi förträfflighet. Jag tror att det som Paulus menar här gör det utmärkt som Kristus har kallat dig att göra. Tappa inte modet när du strävar efter att göra allt vackert för Kristi skull.

Att göra stora, djärva saker för Kristus, på många sätt, kan vara något vi inte tröttnar på. Det är trots allt spännande att göra något äventyrligt eller vågat för Jesus. Att göra något motkulturellt. Att agera och gå och GÖRA.

Men helt enkelt gå till mitt jobb varje dag och göra det bra? Vara snäll mot dem runt omkring mig, även när de inte är särskilt snälla tillbaka? Ha tålamod med mina barn när de bråkar och inte lyder. Älska min make som ibland är kortlynt eller avlägsen eller oförtjänt? Utföra samma gamla uppgifter dag ut och dag in, av vilka ingen verkar på något sätt evigt meningsfulla (jag tittar på dig, aldrig sinande tvätthög)?

Det är sättet vi gör allt som Paul tänker på. Bli inte trött på att göra dessa saker med ren, utmärkt, berömvärd, godhet. Och jag älskar att Paul berättar varför. . .

I sinom tid kommer vi att skörda.

Det utmärkande för den kristne är att han vet att detta liv bara är en ånga, och de större glädjeämnen som kommer är vad hans blick fokuserar på. Denna tro, detta stora hopp, det sipprar ner i allt! De stora, svepande akterna, och de små, tråkiga, trogna. De utomeuropeiska adoptionerna och diskbänken full av disk.

Och det är inte för att dessa saker i och för sig är så spännande. Jag vet inte om jag någonsin kommer att tycka att det är spännande att vika tvätt. Men jag kan tycka att det är bra. Jag kan se att eftersom jag är förlöst, så är mitt arbete också förlöst. Jag tjänar inte bara Gud väl när jag gör stora saker för honom. Jag tjänar honom väl när jag är nöjd med de små uppgifterna också.

När allt kommer omkring, när jag gick och adopterade dessa barn, var jag inte bunden till att klä dem och mata dem och möta deras behov i många år framöver? Är inte allt insvept i samma stora sak? Den sociala rättvisans goda handling fortsätter till att göra gott mot mina barn i livets alla små vardagliga detaljer. Frågan är inte vad jag gör, utan varför jag gör det och hur.

Inte för jordisk tröst eller vinning, inte för erkännande eller berömmelse, utan för att jag i sinom tid kommer att skörda. Och det, mina vänner, är verkligen bra.

Är du intresserad av att skriva för HealthyLeaders.com? Gå vidare till vår Skriv åt oss-sida för att skicka in en artikel!

liknande inlägg

Leave a Reply